از آنجایی که سرعت عملکرد و پاسخ دهی PLC در حدود میکرو ثانیه و نهایتا میلی ثانیه است. لذا زمان لازم برای انجام هر سیکل کاری ماشین بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته و این امر باعث افزایش میزان تولید و بالا رفتن بازدهی دستگاه می شود. ز آنجایی که پی ال سی توان بسیار کمی مصرف می کند، توان مصرفی به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
میکروپردازنده به کار رفته در ماشین ظرفشویی مشابه سیستم کنترل PLC عمل میکند. در اینجا هم قسمتهای مختلف را میتوان به ورودی، خروجی و پردازنده تقسیم کرد. کلیدهای روی بدنه، سنسورهای آب و سوئیچ مربوط به باز و بسته شدن درِ ماشین، ورودیهای این سیستم هستند.
جایی که مجموعهای از رلهها، وظیفه کنترل و خاموش/روشن کردن دستگاههای خروجی را به عهده داشتند. در برخی از این سیستمها تعداد رلهها اینقدر زیاد میشد که یک محفظه شامل رله و بانک رله تشکیل میداد. امروزه تابلوهای كنترل معمولی ( رلهای ) خیلی كمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
سامانه SCADA و ارتباط آن با PLC
برای ادامه آموزش PLC و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ماژولهای پی ال سی، جزئیاتی در مورد پردازنده و همچنین ماژولهای ورودی و خروجی میتوانید به این صفحه مراجعه کنید. پی ال سی و کامپیوتر تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و به همین دلیل بیشتر قطعات این دو دستگاه شبیه به یکدیگر است. مهم ترین اجزای پی ال سی plc عبارت هستند از ماژول ورودی، ماژول خروجی، واحد پردازشگر مرکزی یا ماژول منبع تغذیه که در پی ال سی به صورت کامپکت یا ماژولار نصب می شوند. معمولاً پی ال سی هایی که دارای ساختار یکپارچه یا کامپکت هستند نسبت به پی ال سی های ماژولار قیمت پایین تری دارند. در گذشته برای کنترل کردن فرآیندهای مکانی و دستگاه های صنعتی از رله یا تایمر استفاده می شد. اما امروزه پی ال سی plc جایگزین تجهیزاتی چون مدار فرمان الکتریکی، تایمر و بانک رله شده است.
با استفاده از ماژول های ارتباطی DeviceNet و Profibus، محصولات Delta PLC از انعطاف پذیر ترین خطوط تولید در صنعت می باشند. اکنون که به صورت کامل با این تابلوهای برق آشنایی پیدا کرده اید، زمان ان رسیده است تا با نحوه کار آن ها بیشتر آشنا شوید. این تابلوها دارای ورودی و خروجی های مختلفی هستند تا امکان برقراری ارتباط را با سایر دستگاه های صنعتی، مهیا کند. در کنار این تابلوها از یک دستگاه دیگر به عنوان رابط بین تابلو برق و انسان استفاده می شود که به آن HMI، که مخفف Human Machine Interface است، گفته می شود . معادل تحت اللفظی این عبارت کنترل گر منطقی برنامه پذیر خواهد بود. این کنترل گر ها قابل برنامه ریزی بوده و می توانند برای اهداف به خصوصی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار بگیرند.
- میانگین مصرف برق تنها10/1 توان مصرفی است که توسط رله ها مصرف می شود.
- این لیست ممکن است نیاز به پشتیبانی از چندین خط تولید با سرعت بالا، ادغام سیستمها، ادغام دادهها و کنترل از راه دور و غیره باشد.
- تمامی سنسور ها در plc هوشمند می باشند و حجم سیمکشی موجود در آنها به طور محسوسی کاهش پیدا کرده.
- نوعی از این پی ال سی “PLC” دارای صفحه نمایش بوده و توسط كلیدهای روی آن یا با كامپیوتر قابل برنامه ریزی میباشد.
جهت جلوگیری از ایجاد خطا، CPU، کنترلر پی ال سی را به صورت مداوم چک می کند و فانکشن هایی شامل عملکردهای لاجیک، اینترفیس کامپیوتر و بسیاری عملکردهای دیگر را اجرا می کند. رنج پی ال سی های تولید شده، از PLC های کوچک با حدود ده ها I/O که بصورت کامپکت با پروسسور هستند، شروع می شود تا PLC های ماجولار قابل نصب بر روی رک، که هزاران I/O دارند و اغلب به شبکه، به PLC های دیگر و به SCADA متصل می شوند. اما در مورد ساختار حافظه یا Memory موجود در PLCها باید عرض کنم خدمتتون که معمولاً این حافظهها با استفاده از بایتها، تک کلمات Single Word و یا double word سازماندهی میشوند. مثلا پی ال سی های قدیمیتر از کلمات حافظه 8 یا 16 بیتی استفاده میکنند. ولی یه سری از plcهای جدیدتر از ساختار حافظه مبتنی بر کلمات Double word و 32 بیتی استفاده میکنند.
PLC چیست؟ انواع مختلف پی ال سی
نوع خروجی رله ای برای دستگاه های خروجی AC و DC plc زیمنس مناسب ترین هستند. PLC خروجی ترانزیستوری از عملکرد سوئیچ استفاده می کند و در داخل ریز پردازنده از آن استفاده می شود. لازم بذکر است که با توجه به اندازه فیزیکی، PLC به میکرو و نانو تقسیم می شود. در برخی از تابلو های برقی که در موتور خانه ساختمان ها قرار دارد و یا سیستم هایی که با دو یا چند موتور الکتریکی کار می کنند همچنین تولیدی های صنعتی کوچک و … از پی ال سی ها استفاده می شود. وجود پی ال سی برای استفاده در محیط های صنعتی سخت بسیار ضروری است. پی ال سی ها را می توان بر اساس اندازه، میزان ورودی ها، حافظه و غیره به انواع مختلفی تقسیم بندی کرد .
در پی ال سی ما نتیجه عمل را می بینیم ولی در کامپیوتر فقط اطلاعات را می بینیم. پی ال سی ها در خیلی از وسایل و لوازم دنیای اطراف ما استفاده می شوند. اگر می گوییم اکنون دوره صنعت است، بهتر است بگوییم دوره PLC است. اگر شغل شما مرتبط به ماشین سازی، بسته بندی، مواد شناسی، مونتاژ خودکار یا یکی از صنایع بی شمار است ، تقریبا تمامی لوازمی که نیاز به نوعی کنترل الکتریکی دارند، نیازمند PLC هستند.
آموزش نرم افزار PLC (انواع سیستم پی ال سی)
PLC ها مصرف کمتری نسبت به مدارات رله ای دارند زیرا این امکان فراهم شده است که تایمر ها، شمارنده ها و رله های کمکی را از مدار خارج کرده و درون پی ال سی مجدد برنامه نویسی کرد. در حقیقت می توان گفت تعدادی از سخت افزار ها و نرم افزار ها در کنار یکدیگر قرار گرفته اند تا فرایند کنترل آسان تر شود. شرایط خاصی که PLC ها فراهم می کند باعث می شود در کنترل فرایند های مکانیکی یا صنعتی از جمله خط تولید کارخانجات و طراحی BMS بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. در واقع رک ها در پی ال سی قطعاتی هستند که همه چیز را در یک کنترل کننده کنطقی برنامه پذیر کنار همدیگر نگه می دارند. رک ها در اندازه های مختلفی موجود هستند و بسته به مقدار نیاز کنترلر برای نگه داشتن ماژول ها کنار یکدیگر از آن ها استفاده می شود.