آشنایی با معماری پایدار و ویژگی های جالب توجه آن مجله ی نیک بوم | معماری نواز

معماری پایدار یک اصطلاح عمومی است و به ساختمان‌هایی گفته می‌شود که برای محدود کردن تأثیر بشر در محیط زیست طراحی شده اند. یک رویکرد سازگار با محیط زیست برای ساختمان‌سازی مدرن شامل همه جنبه‌های روند برنامه ریزی و ساخت و ساز است. با توجه به اینکه ساخت و ساز یکی از عوامل اصلی مصرف جهانی انرژی به شمار می رود، جای تعجب نیست که معماری پایدار به یکی از موارد مهم در ساخت ساختمان ها و شهرها تبدیل شده است. آلودگی ناشی از سرمایش و گرمایش ساختمان‌ها و ساخت مصالح ساختمانی از آلودگی ماشین‌ها فراتر می‌رود و سر چشمه‌های تمام شونده را به سرعت مصرف می‌کنند.

طراحی برای انسان :(Humane Design)

معماری سبز از شیوه های نوین در معماری است که در حال حاضر توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده است. مدل‌سازی اطلاعات ساختمان یا BIM از طریق ادغام و تجزیه و تحلیل عملکرد ساختمان به معماران و مهندسان برای طراحی پایدار کمک می‌کند. خدمات BIM، از جمله مدل‌سازی مفهومی و توپوگرافی، از طریق در دسترس قرار دادن آنی و پیوسته اطلاعات پروژه به صورت منسجم مسیری قابل اعتماد برای طراحی سبز ارائه تاسیسات مکانیکی می‌دهد. BIM طراحان را قادر می‌سازد تا اثرات زیست‌محیطی سیستم‌ها و مواد را برای حمایت از تصمیمات مورد نیاز برای طراحی ساختمان‌های پایدار بررسی کنند.

آشنایی با معماری پایدار و ویژگی های جالب توجه آن مجله ی نیک بوم | معماری نواز ساختمان‌ها بایستی به گونه‌ای طراحی شوند که میزان استفاده از منابع جدید را تا حد ممکن کاهش داده و در پایان عمر مفید خود برای ساختن بنای جدید، خود به عنوان منبع جدید به کار روند. برای مثال، می توان از مواد بازیافتی در مرحله پس از ساخت یک ساختمان به عنوان مصالح اولیه در مرحله ساخت ساختمانی دیگر استفاده کرد. علیرغم نوآوری‌ها ، پیشرفت ها و افزایش آگاهی عمومی در مورد لزوم شیوه های ساختمان‌سازی سبز ، معماری پایدار هنوز یک استثناء در ساختمان سازی محسوب می شود نه هنجار. از این گذشته ، بسیاری از کارشناسان معتقدند که مفهوم پایداری با توجه به وضعیت فعلی کره زمین منسوخ شده است.

بهترین شهر ایران برای زندگی کجاست؟!

امروزه یک از دغدغه های معماران و مهندسان استفاده از مصالح بومی مناسب در معماری سبز است که برای این کار باید به اصول طراحی بومی توجه ویژه ای کرد. خانه متحرک نیویورک در واقع یک کلاس درس آموزشی و یک خانه سبز بوده که بر اساس ضوابط هیئت ساختمان سازی سبز سازماندهی شده است. از آن جایی که خانه متحرک نیویورک بر روی یک شناور بنا شده، به آن کشتی علم نیز می گویند. این ساختمان به گونه ای طراحی شده که از نور خورشید، باد و سوخت های بیولوژیکی برای تامین سوخت مورد نیاز خود استفاده می نماید و هیچ گاز دی اکسید کربنی را به محیط منتشر نمی کند. بناها باید طوری طراحی شوند که با شرایط اقلیمی و محیط اطراف خود سازگار باشند، به نحوی که نیازهای امروزی بشر را تامین کنند و آیندگان نیز بتوانند از منابع انرژی موجود استفاده کنند. معماری پایدار که طراحی سبز نیز نام دارد، برخلاف الگوهای رایج ساخت و ساز عمل می کند و بر طبق طراحی اکولوژی و منطبق با طبیعت استوار است.

  • اما در اقلیم های گوناگون توجه به فرهنگ افراد بسیار اهمیت می یابد و گاهی معماری مدرن و یا کلاسیک دیگر پاسخگو نیستند.
  • در عصر حاضر ایجاد پایداری و توسعه آن با توجه به مشکلات عصر صنعت امری بسیار ضروری در معماری است و باید توجه ویژه بدان معطوف گردد.
  • ذات مطلب صحیح و تحسین‌برانگیز است، ولی روش و شکل و سیاق آن غیر ملموس و بیگانه.
  • اجرای طرح های فضای سبز در داخل و حاشیه شهرها و همچنین در ساختمان ها می توانند به کاهش گرمای زمین، آلودگی محیط زیست، کاهش تنش افراد در ساختمان کمک کند.
  • بام یک ساختمان با پوشش گیاهی در محیط مناسب بر یک بستر ضد آب پوشیده شده که علاوه بر جنبه زیبایی‌شناختی شهر موجب صرفه‌جویی انرژی، کاهش آلودگی هوا، کاهش انعکاس صدا و نهایتا بهبود محیط زیست می‌شود.
معماری پایدار صرفا به این معنی نیست که در طراحی و ساخت ساختمان ها به گونه ای عمل شود که صرفا عمر مفید ساختمان صد ساله شود. و قطعا خانه ای که در سالهای گذشته ساخته شده باشد نمی تواند تماما پاسخگوی نیاز های امروزی باشد. همانگونه که ساختمان های قدیمی که در شهرها ساخته شده است هنوز زیبایی و ماندگاری دارد اما فضاهای خانه، نحوه معماری و چگونگی عملکرد با مواردی که امروزه به ان نیاز داریم تفاوت دارد.